Σοκολάτα

Κατηγορία: Ποτά - Φαγητό

Σοκολάτα: η τροφή των θεών...Ποτέ μη τη γευθείς δίχως να τη μυρίσεις μου έλεγε ο μικρός ποιητής. Το να γεύεσαι σοκολάτα μοιάζει με ιεροτελεστία που πρέπει να καλύψει όλες σου τις αισθήσεις (όραση αρχικά, όσφρηση στη συνέχεια, αφή και ακοή και τέλος απολαυστική γεύση).

Για να ανακαλύψουμε την ιστορία της σοκολάτας πρέπει να μεταφερθούμε 4000 χρόνια πίσω όταν οι Μάγια κατέλαβαν τη χερσόνησο του Γιουκατάν.

Οι τελευταίοι μπήκαν στο παρθένο τροπικό δάσος και συνάντησαν το κακαόδεντρο όπου σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα έπιναν το πικρό νερό του ήδη από το 500 π.χ (όπου στη γλώσσα τους ονομαζόταν "chocol ha").

Οι πρώτοι κόκκοι κακάο έφτασαν στην Ευρώπη από τον Χριστόφορο Κολόμβο ύστερα από την τέταρτη επίσκεψή του στον «Νέο Κόσμο» ανάμεσα στο 1502 και το 1504. Παρόλα αυτά, στην αρχή δεν απέσπασαν κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς οι θησαυροί που έφερε μαζί του θεωρήθηκαν πολύ πιο εντυπωσιακοί. Ο πρώτος που συνειδητοποίησε την εμπορική τους αξία ήταν ο συνεξερευνητής του, Don Herman Cortes ο οποίος έφερε τους κόκκους κακάο στην Ισπανία το 1528.

Οι Ισπανοί κράτησαν την καλλιέργεια του κακάο και την παρασκευή του ροφήματος μυστικά για 100 χρόνια. Τον 17ο αιώνα η δημοτικότητα του ροφήματος εξαπλώθηκε σε Ιταλία, Ολλανδία, Γαλλία και λίγο αργότερα στην Αγγλία, σε απρόσιτες για το λαό τιμές, οι οποίες έπεσαν μόλις στις αρχές του 18ου αιώνα.