Μπύρες

Η Ιστορία της Μπύρας 

Η μπύρα είναι ένα από τα αρχαιότερα ποτά που είναι γνωστά στον άνθρωπο και έχει διαδραματίσει αξιόλογο ρόλο στην ιστορία πολλών πολιτισμών. Τις πρώτες λεπτομερείς αναφορές στην τεχνική της ζυθοποιίας τις συναντάμε στους Σουμέριους, πριν από περίπου 5000 χρόνια.

Η λέξη μπύρα προέρχεται από τη μεσαιωνική αγγλική λέξη "ber", που με τη σειρά της προέρχεται από το λατινικό "bibere" που σημαίνει "πίνω".

Παρασκευάζεται από  βύνη κριθαριού, λυκίσκο, μαγιά και νερό. Η μπύρα, χάρη στην καθαρότητα των πρώτων υλών και του τρόπου παρασκευής της, χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχει αλλά και στην αποστειρωτική ιδιότητα του βρασμού, αναγνωρίστηκε σαν ποτό όχι απλά υγιεινό αλλά συχνά και θεραπευτικό, απαραίτητο συμπλήρωμα της διατροφής και όπλο απέναντι σε ασθένειες και επιδημίες.

Μάλιστα, οι νύφες των Τευτόνων έπιναν μπύρα που τη γλύκαιναν με μέλι για ένα μήνα (ή ένα φεγγάρι) μετά το γάμο τους. Στην αυγή του 21ου αιώνα η οδύσσεια της μπύρας συνεχίζεται, αποτελώντας τη γλώσσα επικοινωνίας στα μικρά κοινοβούλια που είναι οι pubs, τα bar, και τα μικροζυθοποιία της υφηλίου.